Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yoksulluk Nafakası

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Yoksulluk Nafakası

Boşanma davaları mahkemelerde sıkça karşımıza çıkan davalar olmaktadır. Boşanma davalarında aynı zamanda nafaka için de işlemler yapılmaktadır. Boşanma davalarında istenilecek olan nafaka türleri bulunmaktadır. Bu türler ise tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olmaktadır. Tedbir nafakasına baktığımız zaman boşanma davası öncesinde veya boşanma davasında talep edildiği görülmektedir. Tedbir sonra boşanma nafakası alınmamaktadır. Bundan dolayı sadece iştirak ve yoksulluk nafakası boşanma sonrasında alınabilmektedir. Boşanma davasında veya boşanma sonrasında yoksulluk nafakası istemi yapabilirsiniz.

Yoksulluk Nafakası İstenmesi

Boşanma davalarında nafaka istenmektedir. Bu nafakalardan biri de yoksulluk nafakası olmaktadır. Yoksulluk nafakası olunması için bazı şartlar bulunmaktadır. Yoksulluk nafakası boşanma esnasında da istenebilir. Aynı zaman da boşanma davası sonrasında da yoksulluk nafakasını istemeniz mümkün olmaktadır. Yoksulluk nafakası için olan dava boşanma davasından sonra açılıyor ise bu nafaka için gerekli koşulların olup olmadığına boşanma davasının kesinleştiği ana göre belirlendiği söylenebilir. Eğer yoksulluk nafakası için gerekli olan koşullar var ise boşanma hükmünün kesinleştiği tarihten itibaren değil, yoksulluk nafakasının dava tarihi ile olmaktadır. Boşanma davasından sonra yoksulluk nafakası açıldığı zaman davalarda nafaka alacaklısının yerleşim yeri mahkemesi yetkili mahkeme olmaktadır. Fakat boşanma sonucundan sonra üzerinde bir yıl geçmiş ise talep edilen yoksulluk nafakaları zaman aşımına uğramaktadır.

Yoksulluk Nafakasının Kalkması

Yoksulluk nafakasının istenmesine baktığımız zaman toptan ya da irat biçiminde ödenebilir ve süresiz olarak istenebilmektedir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmamaktadır. Bu nedenle yükümlü olan eş kusursuz bile olsa yoksulluk nafakasını ödemek zorunda olmaktadır. Yoksulluk nafakası irat biçiminde ödenmesi kararı verildiği zaman alacaklı taraf tekrar bir evlilik yapar ise ya da taraflardan biri yaşamını yitirirse nafaka kendiliğinden kalkmaktadır. Alacaklı olan taraf resmi olarak evlenmemiş olsa bile fiilen evli gibi yaşıyor ise yoksulluk ortadan kalkmışsa ya da haysiyetsiz bir hayat sürdürüyor ise mahkeme kararı ile nafaka ortadan kaldırılmaktadır. Irat, tarafların mali durumunun değişmesi ya da hakkaniyetin gerektiği durumlarda azaltılabilir veya arttırılabilmektedir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yap

Arayın