Tutuklama Kararına İtiraz

Tutuklama Kararına İtiraz

Tutuklanma, bir koruma tedbiri olmaktadır. Delillerin korunması, sanığın veya şüphelinin kaçmasını önleme gibi nedenle için geçici olarak başvurulmaktadır. Tutuklanma kararına baktığımız zaman ise hakim tarafından verildiğini görmekteyiz. İster kovuşturma ister soruşturma olsun tutuklanma kararını hakim vermektedir. Savcılığın belli şartlar içerisinde yakalanma kararı çıkartma yetkisi bulunmaktadır. Ancak savcılığın tutuklama kararı verme yetkisi bulunmamaktadır. Soruşturma aşaması içerisinde tutuklama kararı Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilmektedir.

Tutuklama Kararının Amacı Nedir?

Sanık veya şüpheli hakkında tutuklama kararı verilmektedir. Soruşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişi şüpheli, ceza davası ile kovuşturmanın başlamasından hükmün kesinleşmesine kadar geçen süre içerisinde suç şüphesi altında olan kişi ise sanık olmaktadır. Tutuklama kararının iki amacı bulunmaktadır. Bu amaçlar ise delillerin korunmasını sağlamak, şüpheli veya sanığın kaçmasını önlemek olmaktadır. Delillerin korunmasını sağlamak için verilen tutuklama kararında sanık veya şüphelinin davranışları mağdur, tanık ya da başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunuyor ise ve kuvvetli bir şekilde şüphe oluşturuyorsa verilmektedir. Ceza mahkemesinde üç çeşit delil bulunmaktadır. Bu deliller ise belge, beyan ve belirti olmaktadır. Şüphelinin bu delilleri yok etme, karartma, vasfını değiştirme gibi girişimde bulunabileceği anlaşılıyor ise tutuklanma kararı verilebilir. Bir diğer amaç olan şüpheli yada sanığın kaçmasını önlemek ise kaçma hususunda somut olgulara dayanan bir suç şüphesi var ise tutuklanma kararı verilmektedir. Kaçma şüphesinin somut olgulara dayanması gerekmektedir. Somut olgular olmadan kişinin tutuklanma emri verilmemektedir.

Tutuklama Kararına Kimler İtiraz Edebilir?

Tutuklanma kararı şüpheli veya sanığa verilen bir karar olmaktadır. Tutuklanmaya itiraz da bulunmaktadır. Bu itiraz esas olarak tutuklanan kişiye yani sanığa veya şüpheliye verilmiş bir hak olmaktadır. Sanık veya şüpheli dışında ise bazı kişilerin tutuklanmaya itirazı bulunmaktadır. Bu kişilere baktığımız zaman avukat olduğunu görmekteyiz. Tutuklanmaya yapılacak olan itiraz başvurusu tutuklanmış olan sanık veya şüphelinin avukatı tarafından yapılabilmektedir. Tutuklanmış olan kişinin yasal temsilciyi yani annesi, babası veya başka yasal temsilcisi de verilmiş olan bu tutuklanma kararına itiraz edebilir. Tutuklu kişinin eşi de tutuklanma kararına itiraz etme hakkına sahip olmaktadır.

 

Yorum Yap

Arayın