Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu

  • Anasayfa
  • Makaleler
  • Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçu

Ülkemiz içerisinde geçerli olan birçok suç bulunmaktadır. Bu suçlardan biri de başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçu olmaktadır. Bir suç işleyen kişinin, işlemiş olduğu suç nedeni ile kendisi hakkında kovuşturma ya da soruşturma yapılmasını engellemek için başkasına ait olan kimlik ya da kimlik bilgilerini kullanması ile birlikte bu suç oluşmaktadır. Bu suç, iftira suçunun özel bir görünüm biçimi olmaktadır. Daha fazla bilgi için hukuk bürosuna başvurabilirsiniz.

İnternet Alışverişinde Başkasının Kimliğini Kullanma

İnternetten alışveriş her geçen gün daha da artmaktadır. Ancak internet alışverişinde dolandırmalar da söz konusu olmaktadır. Bunlardan biri de internet alışverişinde başkasının kimliğini kullanma olmaktadır. Kullanan sanık hakkında kredi kartını veya banka kartlarını kötüye kullanması suçundan hüküm verilmektedir. Başkasına ait olan kimlik veya kimlik bilgilerinin oluşması için kişinin işlediği suç sebebi ile kendisi hakkında kovuşturma ve soruşturma yapılmasını engellemek için başkasına ait kimlik veya kimlik bilgileri kullanması gerekmektedir. Böylece bilgilerini kullandığı kişi hakkında soruşturma ve kovuşturma başlamasına sebep olmaktadır. Sanık, başkasının kimliğini veya kimlik bilgilerini kullanarak alışveriş yaptığı zaman kendi kimliğini gizlemek niteliğinde yapmaktadır. Başkasının kimliğini ve kimlik bilgilerini kullanılması suçundan dolayı sanığın cezalandırılması gerekmektedir.

Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması Suçunun Cezası

Başkasına ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanılması suçunun cezası, iftira suçunun cezası ile aynı olmaktadır. Bu cezalara aşağıdaki gibi olmaktadır;

  • Bir kişi, yetkili makamlara şikâyet veya ihbarda bulunarak, basın ve yayın yolu ile birlikte işlemediğini bildiği halde hakkında kovuşturma ya da soruşturma başlatılmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı olan bir fiil isnat ediyor ise 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır.
  • Fiilin delil ve maddi eserlerini uydurarak iftirada bulunmasında ise ceza oranı yarı olarak artmaktadır.
  • Mağdur kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis ya da müebbet hapis cezasına mahkum olması halinde 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezasına hapsolur.
  • Dava zaman aşımı, mağdur kişinin fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten itibaren başlamaktadır.

Yorum Yap

Arayın