Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarına baktığımız zaman mahkemelerde görülen davalar arasında en çok karşımıza çıkan dava olduğunu görmekteyiz. Her geçen gün evli çiftlerin sayısı çoğaldığı gibi boşanan kişilerin de sayısının çoğaldığını görmekteyiz. Boşanma davaları önemli bir dava olmaktadır. Boşanma esnasında hakların korunması da son derece önemlidir. Bu nedenle avukat tutulması da önemli olmaktadır. Avukat tutarak haklarınız hakkında bilgi edinebilir ve bu haklarınızı nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz. Özellikle de çocuğunuz bulunuyor ise velayet davası için avukat tutmanın öneminin oldukça büyük olduğunu söyleyebiliriz. Boşanmak için Medeni Kanun’a göre bazı sebeplerin yer aldığını görmekteyiz. Bu sebepler ise zina, suç işleme, haysiyetsiz hayat sürme, pek kötü ve kırıcı davranış, terk, hayata kast etmek, evlilik birliğinin sarsılması ve akıl hastalığı sebepleri olmaktadır. Boşanma davalarına baktığımız zaman iki tür dava olduğunu görmekteyiz. Bunlar ise anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarından biri çekişmeli boşanma davası olmaktadır. Çekişmeli boşanma davalarına aile mahkemeleri bakmaktadır. Çekişmeli boşanma davası açmak için öncelikle taraflardan birinin dilekçe yazması gerekmektedir. Yazmış olduğu dilekçenin iki nüshası, nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte boşanma için dosya oluşturulması gerekir. Bu dava dosyasına istenir ise başka belgeler de eklenebilmektedir. Boşanma davasındaki dosyanızın hazırlanması ve dava sürecinde nasıl davranmanız gerektiğini bilmek için avukat tutmak önemli olmaktadır. Çekişmeli boşanma davasına bakmak için bazı mahkemeler yetkili olmaktadır. Bazı unsurlara göre mahkemelerin belirlenmesi değişmektedir. Davacı tarafın yerleşim yeri ise bu unsurlardan biri olmaktadır. İki tarafın da son 6 ay içerisinde ikamet ettiği yerde bulunan aile mahkemesi çekişmeli boşanma davası açma hakkına sahip olmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarından biri anlaşmalı boşanma davası olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası açmak için herhangi bir adliyeye başvurulması gerekmektedir. Aynı zamanda yetkili bir mahkeme belirlenmesi için ikamet yerinin de herhangi bir önemi olmamaktadır. Davada iki tarafın da kendince uygun gördüğü adliyede bulunan aile mahkemesi tarafından anlaşmalı boşanma davası görülebilir. Anlaşmalı boşanma davasında çekişmeli boşanma davası protokolü uygulanmamaktadır.

 

Yorum Yap

Arayın